Wszechstronne działanie zielonej herbaty

wszechstronne działanie zielonej herbaty

Herbatę odkryto w Chinach, i to już około 5000 lat temu. Dziś jest ona jednym z najbardziej cenionych napojów na świecie. Jest ona sporządzana z suszonych liści oraz pączków, krzewu z rodziny Camelia. Herbata zawiera kofeinę i stąd zapewne ogromna popularność tego napoju. Jednak nie wszyscy wiedzą, że posiada ona silne właściwości antyoksydacyjne, zmniejszające ryzyko chorób takich jak choroby serca, układu krążenia, układu nerwowego, a nawet chorób nowotworowych. Śmiało można powiedzieć, że to eliksir zdrowia.

Najczęściej spożywana jest herbata czarna, jest popularna na całym świecie. Drugie miejsce zajmuje herbata zielona, popularna szczególnie w krajach azjatyckich. Herbatę ekspresową kupuje większość z nas, jednak taka prawdziwa herbata, to ta liściasta.

Co kryje się w liściach zielonej herbaty?

Liście zarówno czarnej, jak i zielonej herbaty zawierają polifenole z grupy katechin. To one odpowiadają za cierpki smak naparu, oraz właściwości ściągające. Najbardziej aktywnym związkiem polifenolowym jest galusan epigalokatechiny (ECGC). Wykazuje on silniejsze właściwości antyoksydacyjne niż witamina C. W herbacie znajdują się również : flawonoidy, kwas fenolowy, a także pochodne kwasu kawowego. Ilość poszczególnych związków jest uzależniona od gatunku herbaty, miejsca jej uprawy, klimatu, procesów produkcyjnych oraz warunków uprawy.

Najważniejsze właściwości zielonej herbaty

  • poprawia metabolizm, ułatwia spalanie tłuszczy
  • ma właściwości przeciwnowotworowe
  • wykazuje właściwości przeciwmiażdżycowe
  • reguluje poziom cholesterolu we krwi, podnoszą stężenie dobrego HDL
  • wpływa na regulowanie poziomu cukru we krwi
  • obniża ciśnienie tętnicze
  • chroni wątrobę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.