Wszechstronne działanie zielonej herbaty

Herbatę odkryto w Chinach, i to już około 5000 lat temu. Dziś jest ona jednym z najbardziej cenionych napojów na świecie. Jest ona sporządzana z suszonych liści oraz pączków, krzewu z rodziny Camelia. Herbata zawiera kofeinę i stąd zapewne ogromna popularność tego napoju. Jednak nie wszyscy wiedzą, że posiada ona silne właściwości antyoksydacyjne, zmniejszające ryzyko chorób takich jak choroby serca, układu krążenia, układu nerwowego, a nawet chorób nowotworowych. Śmiało można powiedzieć, że to eliksir zdrowia.
Najczęściej spożywana jest herbata czarna, jest popularna na całym świecie. Drugie miejsce zajmuje herbata zielona, popularna szczególnie w krajach azjatyckich. Herbatę ekspresową kupuje większość z nas, jednak taka prawdziwa herbata, to ta liściasta.
Co kryje się w liściach zielonej herbaty?
Liście zarówno czarnej, jak i zielonej herbaty zawierają polifenole z grupy katechin. To one odpowiadają za cierpki smak naparu, oraz właściwości ściągające. Najbardziej aktywnym związkiem polifenolowym jest galusan epigalokatechiny (ECGC). Wykazuje on silniejsze właściwości antyoksydacyjne niż witamina C. W herbacie znajdują się również : flawonoidy, kwas fenolowy, a także pochodne kwasu kawowego. Ilość poszczególnych związków jest uzależniona od gatunku herbaty, miejsca jej uprawy, klimatu, procesów produkcyjnych oraz warunków uprawy.
Najważniejsze właściwości zielonej herbaty
- poprawia metabolizm, ułatwia spalanie tłuszczy
- ma właściwości przeciwnowotworowe
- wykazuje właściwości przeciwmiażdżycowe
- reguluje poziom cholesterolu we krwi, podnoszą stężenie dobrego HDL
- wpływa na regulowanie poziomu cukru we krwi
- obniża ciśnienie tętnicze
- chroni wątrobę