Soki z kartonów – HIT czy KIT?

sok w kartonie

Ciepłe dni zachęcają do aktywności fizycznej. Jednak w ciepłe dni tracimy również więcej wody z organizmu, niż w dni chłodniejsze. Większe pragnienie, sprawia, że sięgamy po różnego rodzaju napoje, znudzeni zbyt wielką ilością wody mineralnej. Najchętniej sięgamy po soki w kartonach, ale czy one mają coś z sokami wspólnego? Poniżej znajdziecie zasady, jakimi należy się kierować, przy wyborze soków.

Na wstępie, warto zapoznać się z podziałem płynnych produktów owocowych. A wygląda to tak:

  • sok naturalny
  • sok odtworzony z zagęszczonych soków ( 100% sok, najpopularniejszy w Polsce)
  • nektary z kremogenów, przecierów i soków
  • napoje owocowe z zagęszczonych soków
  • inne napoje np. mleczno-owocowe

Sok naturalny, ze wszystkich powyższych, jest najlepszy. Jest on sokiem komórkowym, pozyskiwanym z tkanki owoców. Najpierw jest on wyciskany, a następnie często pasteryzowany. Do takiego soku nie dodaje się cukru, kwasów spożywczych, ani innych substancji. Napis na kartonie” bez konserwantów” nie jest zatem żadnym odkryciem, czy jego szczególną cechą, tylko od górnie narzuconym wymogiem.

Zgodnie z rozporządzeniem z 16 grudnia 2004 Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, soki owocowe są wyrobami zdolnymi do fermentacji, lecz jej nie poddanymi, otrzymanymi z jednego lub kilku gatunków i rodzajów owoców. Mogą być wytwarzane z dojrzałych, zdrowych, świeżych lub schłodzonych owoców. Owoce muszą mieć również barwę, smak i zapach charakterystyczny dla danego gatunku.
Soki owocowe mogą być otrzymywane z soków surowych lub zagęszczonych. Soki z soków zagęszczonych otrzymywane są poprzez odtworzenie proporcji wody i aromatu odzyskanego podczas procesu zagęszczania, w taki sposób zostają zachowane cechy produktu. Do soków owocowych mogą być dodawane substancje słodzące, kwas cytrynowy, witamina C, która przy tym pełni rolę przeciwutleniacza. Utrwalane są termicznie. Do soku nie może być dodawany jednocześnie i cukier, i kwas cytrynowy. Dozwolony jest za to dodatek miąższu owocowego, z którego wyciśnięty został sok.

Definicja brzmi tak, że do soku owocowego, w celu poprawy smaku można dodać cukier ( do 15g/dm3) lub kwasu cytrynowego (do 3g/l).

W Polsce najczęściej wytwarzane są soki owocowe z soków zagęszczonych. Rozróżniamy koncentraty do 65% ekstraktu, oraz pół koncentraty do 35-50%.

Kupując „soki” najczęściej sugerujemy się cena i wybieramy te najtańsze. Często wybieramy przy tym nektary, bo kojarzą się nam w owocami, napojem bogów. Są to wyroby mogące fermentować, lecz nie fermentujące. Ich nazwa jest niestety łudząca. Są one bowiem produkowane przez dodatek wody, cukru lub miodu do soków owocowych, owocowych z soku zagęszczonego, zagęszczonego soku owocowego, przecieru owocowego i mieszaniny powyższych wyrobów. Sok lub przecier powinien wynosić 20 -25 % składu a dodatek cukru lub miodu może wynosić do 20% masy wyrobu końcowego.

Soki i nektary możemy podzielić w zależności od tego, z czego zostały wyprodukowane:

  • owocowe : jedno owocowe lub wieloowocowe
  • warzywne : z warzyw świeżych, kiszonych lub wielowarzywne

A także w zależności od klarowności oraz zawartości miąższu :

  • klarowne, filtrowane i klarowane, bez zawiesin
  • naturalnie mętne, wirowane i cedzone
  • przecierowe, uzyskiwane przez rozdrobnienie owoców lub warzyw

Napój owocowy, to wyrób płynny, produkowany z surowych soków owocowych lub zagęszczonych, które zostały rozcieńczone wodą z dodatkiem przecierów lub kremogenów. Do napojów dodaje się cukier, czasem również kwas cytrynowy. Utrwala się je chemicznie.

Wnioski są oczywiste. Najlepiej kupić sokowirówkę i przygotowywać soki samodzielnie. Kupując soki w sklepach, szukajmy soków naturalnych, świeżych jednodniowych, z tym, że są one dosyć drogie. Jeśli nie soki świeże, to przynajmniej wybierajmy te soki, które mają najmniejszy dodatek cukru lub innych substancji słodzących. Unikać powinno się nektarów i napojów owocowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.