Soki z kartonów – HIT czy KIT?

sok w kartonie

Ciepłe dni zachęcają do aktywności fizycznej. Jednak w ciepłe dni tracimy również więcej wody z organizmu, niż w dni chłodniejsze. Większe pragnienie, sprawia, że sięgamy po różnego rodzaju napoje, znudzeni zbyt wielką ilością wody mineralnej. Najchętniej sięgamy po soki w kartonach, ale czy one mają coś z sokami wspólnego? Poniżej znajdziecie zasady, jakimi należy się kierować, przy wyborze soków. Na

Read more

Diety lecznicze

dieta lecznicza - pomidor

Nazwy diet, na które się natykamy, są różne, najczęściej niezgodne ze stanem faktycznym. Powszechnie słyszy się, że ktoś stosował dietę kapuścianą, grejpfrutową, jogurtową itp. Czy jednak można je w ogóle nazwać dietami? Dieta, to sposób odżywiania się, o ustalonym bilansie pokarmów względem wieku, płci, zapotrzebowania na energię, urozmaicenia, rodzaju pracy czy stanu zdrowia. Dietę, czyli sposób odżywiania się przeciętnej osoby,

Read more

Jak czytać etykiety produktów spożywczych?

etykieta produktu spożywczego

Czasem każdy z nas sięga po jakiś gotowy produkt, który będzie odskocznią od codziennej diety. Niestety produkty takie są naszpikowane cukrem, tłuszczem i nie są zdrowe ani dla naszego organizmu ani dobre dla naszej sylwetki. Jednak można wybrać mniejsze zło, a wskazówki, jak to robić, znajdziecie poniżej. KROK 1 Szukamy informacji żywieniowej, która jest zawarta na każdym opakowaniu. KROK 2

Read more

Najzdrowsze źródła węglowodanów

źródła węglowodanów

Osoby, które walczą z nadmiarem kilogramów, często ograniczają ilość węglowodanów w swojej diecie. Tak samo robią z tłuszczami, często sprawiając, że głównym składnikiem pokarmowym zostaje białko. To błąd, ponieważ białko powinno być przez organizm użytkowane do innych celów a nie dostarczania energii. Dlatego, w naszej diecie powinny znaleźć się dobre źródła węglowodanów. Nie tylko bowiem dostarczają witamin i składników mineralnych,

Read more

10 najlepszych produktów spożywczych

co warto jeść - awokado

Wszystkie sklepy spożywcze przepełnione są różnymi produktami. Niektóre z nich są zdrowe, inne mimo zawartości witamin, niekoniecznie. Poniżej przedstawimy produkty, które warto umieścić w sklepowym koszyku. Wpływają one zbawiennie na zdrowie ale również i figurę. Spożywane regularnie, znacznie poprawią ogólny stan organizmu. Wszystkie sklepy spożywcze przepełnione są różnymi produktami. Niektóre z nich są zdrowe, inne mimo zawartości witamin, niekoniecznie. Poniżej

Read more

Czy jedzenie przed snem tuczy?

jedzenie przed snem makaron

Każdy chyba z nas słyszał nie raz, że przed snem nie należy jeść. Najczęściej późne spożywanie posiłków kojarzone jest z otyłością. Poniżej znajdziesz kilka prawd, dotyczących jedzenia przed snem. FAKT 1 Gdy zbliża się 20:00 lub 21:00 nic wielkiego się nie wydarza. Zmniejszony wysiłek fizyczny zwalnia nasz metabolizm, więc spalamy mniej kalorii, ale to wcale nie oznacza, że wieczorne jedzenie

Read more

Parówki – jeść czy nie jeść?

Parówki uwielbiają szczególnie dzieci. Jednak krążące opinie na temat parówek, sprawiły, że coraz więcej osób ich unika, nie dając w ogóle dzieciom. Czy słusznie parówki są demonizowane? Na pewno sami wyrobicie sobie na ten temat opinię. Parówki mają tą zaletę, że są łatwe w przygotowaniu, a przy tym dzieci jedzą je bez sprzeciwów. Niektóre parówki przypominają coraz częściej masę z

Read more

Masło orzechowe – jak wybrać zdrowe?

Masłem orzechowym zajadały się stworki z Ulicy Sezamkowej, może dlatego utkwiło ona tak w naszej świadomości, mimo że dzieci jednak masło czekoladowe. W maśle czekoladowym jest jednak jedynie tłuszcz, cukier i trochę kakao. Masło orzechowe na trochę inny smak, do którego trzeba się przyzwyczaić, a jak już się człowiek przyzwyczai, to popada w nałóg. Inna sprawa, że zjadanie całego słoika

Read more

Jaja w diecie – czy to powód do strachu?

Przez lata pokutowała opinia, że jajka to główny winowajca powstawania miażdżycy. Na szczęście wiadomo już, że to nie prawda. Jajko ma około 237 mg cholesterolu ale przy tym równie 141 mg choliny, czyli składnika lecytyny i sfingomieliny, które są istotne dla zdrowia fosfolipidów. Lecytyna jako składnik błon komórkowych, jest obecna właściwie w każdej komórce naszego ciała. Bierze udział również w

Read more

Czy bakalie można jeść bezkarnie?

Bakalie w starożytności uznawane były za produkt luksusowy. Pozwolić sobie na nie mogli jedynie bardzo zamożni. Początkowo pod tym mianem kryły się wyłącznie suszone owoce, dziś rozszerzono to na orzechy, nasiona, pestki. W polskiej kuchni znane są od setek lat. Jednak najważniejszym pytaniem jest, czy warto się nimi zajadać? Bakalie jedzone w rozsądnych ilościach, z pewnością nie wpłyną w jakiś

Read more
1 2 3