Małe śniadanie, a zespół metaboliczny

Chyba nie ma osoby, która by nie słyszała tezy, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Potwierdzili to również naukowcy z Uniwersytetu w Szwecji.

Badanie wykazało, że młodzież zjadająca niewielkie śniadania, częściej zapadała na syndrom metaboliczny od osób, które jadły znacznie bardziej obfite śniadania.

Zespół metaboliczny to powiązane ze sobą czynniki, które mogą w istotny sposób zwiększyć ryzyko rozwoju miażdżycy, cukrzycy typu II oraz powikłań naczyniowych. Do zespołu metabolicznego zalicza się otyłość brzuszną, wysoki poziom szkodliwych trójglicerydów, niski poziom HDL, nadciśnienie tętnicze, wysoki poziom glukozy we krwi.

W 1981 roku, zespół badaczy poprosił absolwentów szkoły o odpowiedź na pytanie, co jedli na śniadanie. Po 27 latach te same osoby przeszły badania lekarskie pod kątem występowania zespołu metabolicznego oraz jego składowych.

Wyniki badań wykazały, że osoby, które jadły niewielkie śniadania a nawet zaniedbywały ich jedzenie, były bardziej narażone na wystąpienie zespołu metabolicznego. 68 % częściej występował on u nich, niż u osób, które jadły duże śniadania. W dodatku, osoby te znacznie częściej zmagały się z otyłością brzuszną oraz z wyższym stężeniem glukozy w krwi.

Według naukowców, potrzebne są kolejne badania by lepiej zrozumieć i zbadać tą zależność. Wielu z nich twierdzi, że wielkość spożywanego śniadania wpływa na regulacje poziomu glukozy we krwi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.