Jak czytać etykiety produktów spożywczych?

etykieta produktu spożywczego

Czasem każdy z nas sięga po jakiś gotowy produkt, który będzie odskocznią od codziennej diety. Niestety produkty takie są naszpikowane cukrem, tłuszczem i nie są zdrowe ani dla naszego organizmu ani dobre dla naszej sylwetki. Jednak można wybrać mniejsze zło, a wskazówki, jak to robić, znajdziecie poniżej.

KROK 1

Szukamy informacji żywieniowej, która jest zawarta na każdym opakowaniu.

KROK 2

Patrzymy na liczbę kalorii. Pamiętać tu trzeba, że skoro spożywamy 5 posiłków w ciągu dnia, przekąski między nimi nie mogą zawierać więcej niż 10 do 15 % dobowego zapotrzebowania na energię.

KROK 3

Sprawdzamy zawartość tłuszczu. Z reguły w jedzeniu tego typu, najwięcej kalorii pochodzi z zawartego w produkcje tłuszczu. Wybierajmy więc takie produkty, które tego tłuszczu zawierają mało. W diecie 2000 kcal można zjadać nie więcej jak 65g tłuszczu, przy czym, 20 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 20 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, 25g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

KROK 4

Sprawdź rodzaj tłuszczy zawartych w produkcie. Największą uwagę zwróć na to, czy nie ma tam tłuszczy trans, których nie powinno się spożywać więcej niż 2 g dziennie. Szczególnie niebezpieczne są pod tym względem ciastka, wafelki czy ciasta.

KROK 5

Sprawdź czy określona jest ilość cholesterolu. Nie powinno się go zjadać więcej niż 300mg/24h przy diecie 2000kcal.

KROK 6

Ważna jest również zawartość soli, która w produktach gotowych, występuje w dużych ilościach. Nie powinno spożywać się więcej niż 5 g soli na dobę. Pamiętaj, że 6 g soli to 2,3 gramy chlorku sodu!

KROK 7

Na współczesnych etykietach, można znaleźć informacje o witaminach, składnikach mineralnych, błonniku. Warto więc zawsze sprawdzać, czy produkt, to same „puste” kalorie, czy zawiera również jakieś wartościowe składniki.

KROK 8

Ważna jest zawartość cukrów prostych. Nie powinny one stanowić więcej niż 10-12% energii pozyskiwanej z węglowodanów na dobę.

KROK 9

Sprawdź całą listę składników, pamiętając, że to co występuje na początku listy, to główny składnik. Jeśli więc na pierwszym miejscu znajduje się tłuszcz lub syrop glukozowo-fruktozowy, odłóż produkt z powrotem na półkę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.