Gotowanie na parze – jakie są tego zalety?

gotowanie na parze parowar

Wciąż podstawowe metody obróbki cieplnej to smażenie, gotowanie, pieczenie, duszenie. Tymczasem typowe gotowanie sprawia, że potrawy tracą witaminy. Warzywa gotowane w wodzie tracą je pod wpływem temperatury, wiele składników mineralnych, podobnie jak i witaminy przenikają do wody, którą później wylewamy.

Gotowanie na parze nie tylko pozwala zatrzymać wszystkie te mikroelementy i witaminy w warzywach, ale również sprawia, że znacznie poprawia się smak przyrządzanych w ten sposób potraw. Zmniejsza się za to kaloryczność posiłków, ponieważ nie będą zawierały tłuszczy.

Do gotowania na parze potrzebny jest garnek ze specjalnym metalowym sitkiem. W sprzedaży są również dostępne specjalne parowary, dzięki którym można przyrządzać jednocześnie, na poszczególnych piętrach : mięsa, ryby, owoce morza, warzywa, owoce, kasze czy ryć.

Gotowanie na parze ma ogromną masę zalet:

  • Potrawy nie tacą walorów smakowych – para nie posiada zapachu, nie wpływa więc na smak gotowanych w ten sposób potraw. Zachowują one dodatkowo wszystkie swoje zalety odżywcze. Nie nasiąkają wodą.
  • Gotowanie na parze nie wymaga dodawania soli.
  • Potrawy przyrządzane w ten sposób są lekkostrawne.
  • By podnieść smak gotowanych potraw możemy dołożyć do nich świeżych ziół.
  • Niższa kaloryczność przygotowywanych posiłków- są one pozbawione tłuszczu.
  • Przygotowanie posiłku zajmie zdecydowanie mniej czasu. Cały możemy przygotować w 30 minut.
  • Gotowanie w ten sposób nie wymaga specjalnych umiejętności, każdy może przygotować coś naprawdę smacznego.
  • Nie tylko przyrządzanie jest bardziej proste, również zmywanie. Cały posiłek można przygotować w jednym garnku.
  • Nie ma obawy, że coś wykipi, przypali się. Gotowanie nie wymaga naszej stałej kontroli.

Czy można schudnąć gotując na parze?

Jak najbardziej. Bez drakońskich diet, redukcja wagi będzie oczywista dzięki znacznie zmniejszonej kaloryczności posiłków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.