10 najlepszych produktów spożywczych

co warto jeść - awokado

Wszystkie sklepy spożywcze przepełnione są różnymi produktami. Niektóre z nich są zdrowe, inne mimo zawartości witamin, niekoniecznie. Poniżej przedstawimy produkty, które warto umieścić w sklepowym koszyku. Wpływają one zbawiennie na zdrowie ale również i figurę. Spożywane regularnie, znacznie poprawią ogólny stan organizmu.

Wszystkie sklepy spożywcze przepełnione są różnymi produktami. Niektóre z nich są zdrowe, inne mimo zawartości witamin, niekoniecznie. Poniżej przedstawimy produkty, które warto umieścić w sklepowym koszyku. Wpływają one zbawiennie na zdrowie ale również i figurę. Spożywane regularnie, znacznie poprawią ogólny stan organizmu.

1. AWOKADO

W przeciwieństwie do innych owoców, awokado nie zawiera fruktozy, za to duże ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach : A, D, E i K. Ponadto awokado sprawdza się w profilaktyce antynowotworowej. Miąższ z awokado idealnie sprawdza się jako pasta do kanapek.

2. BROKUŁY

Niskokaloryczne, w dodatku bogate źródło witamin C i K, jak również fitozwiązków, takich jak indole i sulforfan, mające właściwości antynowotworowe. Idealne na sałatkę z mięsem lub zupę krem.

3. BRUKSELKA

Jest bogatym źródłem bata karotenu, witaminy B6, E i K, również i selenu – silnego przeciwutleniacza. Sprawdza się w profilaktyce nowotworowej wątroby, piersi i płuc.

4. PIERŚ Z INDYKA

Pierś z indyka to bogate źródło białka. Znacznie lepsze niż pierś z kurczaka. Zawiera wszystkie aminokwasy. Najsmaczniejsze jest pieczone w przyprawach.

5. ŁOSOŚ

Jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega – 3. Powinno się go spożywać około 3 razy w tygodniu. W Polsce spożycie łososia jest zdecydowanie zbyt małe. Najsmaczniejszy jest smażony na teflonie z ziłami i odrobiną oliwy z oliwek.

6. JAJA

Tu warto obalić mit, jaja wcale nie wpływają na podwyższenie cholesterolu. Za poziom cholesterolu we krwi odpowiadają geny, nadwaga, niska aktywność fizyczna, i choroby. Według WHO można zjadać 10 jaj tygodniowo, z uwzględnieniem tych znajdujących się w potrawach.

7. SIEMIĘ LNIANE

Nie doceniane a tymczasem zmielone jest bogatym źródłem kwasów omega – 3. Gotowane w całości chroni przed zaparciami, łagodzi błonę śluzową żołądka. Polecane do jogurtów, musli a także do zagęszczania zup.

8. CZOSNEK

Ma odstraszający zapach, ale warto się do niego przekonać. Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, chroni komórki i żyły. Zwalcza i chroni przed stanami zapalnymi i stresem oksydacyjnym. Warto przygotowywać z niego pastę z dodatkiem białego sera i masła.

9. CEBULA

Podobnie jak czosnek, odstrasza zapachem, jednak wspiera układ krwionośny i serce. Warto tym samym dodawać ją do potraw.

10. JOGURT NATURALNY

O wiele zdrowszy od jogurtów owocowych. Jest bogatym źródłem wapnia, oraz bakterii probiotycznych. Można go zmiksować z owocami lub zmieszać z musli.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.